ECK EN WIEL – Een opmerkelijke prestatie bij DOS Sportief. Zowel coach Manuela van Biesbergen als haar pupil Noëlle Stap hebben zich geplaatst voor de landelijke kwartfinale in de tweede divisie. Dat gebeurde in de tweede en laatste voorronde van de regio Midden-Nederland.

Aan het geheel zit wel een verhaal vast. Om te beginnen met Noëlle Stap, die bij DOS Sportief met Manuela van Biesbergen en Merel de Boer een technische duo heeft in de begeleiding en bovendien extra trainingsuren maakt bij Hellas in Tiel. Manuela is actief turnster bij Sport Balans in Culemborg maar geeft les bij DOS Sportief, de club waar zij is opgeleid en die zij een warm hart toedraagt. De samenwerking van de verschillende verenigingen wordt als een voorbeeld gezien.

De geslaagde kwalificatie voor de kwartfinale is te danken aan het resultaat van de eerste regiowedstrijd, zowel bij Manuela als Noëlle. Daarin werden zij vijftiende en negende. De hoogst behaalde plaats geldt als criterium voor de doorstroming. Nu was de oogst aan de magere kant.

Noëlle begon in de categorie nationaal pupil voortvarend op vloer. De acrobatische serie met arabier-flikflak-streksalto oogde spectaculair, de gymnastische sprongen waren fraai en een combinatie van overslag-hurksalto voldeed ruimschoots aan de maatstaven. De sprongen kwamen goed uit de verf met een overslag over de Pegasus en een volledig gestrekte schroefsalto. De brugoefening miste enigszins de vereiste amplitude. ’’Dat was wel een beetje jammer, want in feite zag het er allemaal prima uit’’, zo oordeelde coach Manuela van Biesbergen. Zij zag ook dat de presentatie op de evenwichtsbalk super verliep, maar een val bij en voorwaartse overslag de winst teniet deed. Noëlle haalde desondanks de kwartfinale in het grote veld en sloot als zestiende de tweedelige voorronde af met 50.933 punten.

Manuela van Biesbergen begon bij de senioren op sprong met een vrij moeilijke schroefcombinatie, maar liet nog niet het uiterste van haar kunnen zien. De brugoefening kreeg het gewenste verloop, in tegenstelling tot die op de evenwichtsbalk. De ervaren turnster keek er zelf een beetje van op. ’’De balk was vandaag niet mijn vriend. Twee keer eraf, dat kostte twee-en-halve punt’’, zo rekende zij snel uit. De altijd strijdende gymnaste liet zich niet uit het veld slaan en zorgde op vloer voor perfecte combinaties met salto-uitstap-arabier hele schroefsalto en een streksalto- hurksalto. ’’Door naar de kwartfinale, daar ging het vooral om’’, luidde haar commentaar. Het avontuur van de tweede ronde liet een drie-en-twintigste plaats zien in een veld van acht-en-dertig deelneemsters met 42.700 punten.

Bij foto’s:

  • Noëlle Stap gaat bij de talenten in de landelijke tweede divisie naar de kwartfinale. Ook haar coach Manuela van Biesbergen, maar dan bij de senioren.
  • Een persoonlijk showtje van Noëlle Stap op de evenwichtsbalk.
  • De balk levert een fraai portret op van twee trainingsmaatjes, namelijk Noa van Uden van Hellas (eerste in de voorronde) en Noëlle Stap.
  • De twee talenten willen ook graag even jolig doen, zelfs met een stukje lenigheid.

FOTO’S: MANUELA VAN BIESBERGEN

 

Categorieën: Nieuws