ECK EN WIEL/MAURIK/RIJSWIJK – Plotseling staat alles stil. Het Coronavirus dwarsboomt letterlijk iedere activiteit. Geen school, geen sportles, geen wedstrijden, zelfs geen simpele jaarvergadering. Wat wel? Gewoon thuis sporten, vooral gymmen. In de huiskamer, de tuin, het wandelpad, een grasveldje, het trottoir? Ja, dat kan!

Het lijkt een boute uitspraak, maar ik durf te beweren dat Nederlandse kampioenen dat hebben gedaan. En met groot succes. Voorbeelden daarvan zijn zelfs bij DOS Sportief voorradig. Ik heb van een balletdanser gelezen, dat hij de deurknop gebruikt als steun om zijn benen op te zwaaien.

Eerst dit: ik hoop dat alle ouders in het kader van eensgezindheid keurig hun contributie blijven betalen om de club te steunen. Dat strookt met de wens van het kabinet: Voor elkaar, Met elkaar. Een stukje saamhorigheid dat helemaal past bij de identiteit van DOS Sportief.

Wat doe je nu precies met dat sporten thuis, liever gezegd in de huiskamer. Geen meubels vernielen natuurlijk, zet liever iets even aan de kant. Maar rek-en strekoefeningen of zwaai-elementen van de eenvoudigste soort zijn al heel goed. Verstandig daarbij is om de nodige spanning te gebruiken en vast te houden. Populair gezegd: strekken dus! Een bondscoach, die ik zeer goed kende was Hardy Frenger uit Duitsland. Hij liet inspanning van een aantal tellen altijd volgen door een stukje ontspanning. Bij mijn leerlingen leidde dat destijds tot geweldig succes op fysiek en conditioneel gebied.

Thuis kun je enorm goed spagaat en split leren, maar ook een perfecte handstand en voor wie dat te ver gaat houdingsoefeningen en meer uitdagend zijn pirouettes en draaisprongen. Het is een leuk spelletje om te kijken wie de meeste draaien maakt in één opsprong of inzet. Kortom, hierbij eigen fantasie laten gaan. Zoals een deur of muur gebruiken om die handstand te krijgen, een stoel om hoeksteunen te maken en een bal om razend snel te leren draaien (kaatsen, draaien, vangen). Ons aller Epke Zonderland hangt tussendoor aan een tak van een boom om op te trekken. Het is maar een idee!

Er kan thuis heel veel. Er zijn zelfs complete oefenprogramma’s. Doe er iets mee, maar wel met voorzichtigheid, zoals we overal voorzichtig moeten zijn met ons handelen en ons gaan en staan. Het voornaamste is dat we blijven ’’bewegen’’. En mochten de leden van freerunning, dansen en volleybal denken dat het verhaaltje alleen voor de turners en turnsters is bedoeld dan hebben zij het danig mis. Gymnastiek is een alzijdige sport, dus ook goed voor allemaal. Thuis oefenen, je springt snel hoger, je danst soepeler, kortom je beweegt gemakkelijker. Doen dus, het is zelfs grappig!
Jullie clubcoach en adviseur, Cees van Cuijlenburg
Bij foto:
• Even geen les in de zaal, maar thuis. Ga er mee aan de slag.
FOTO: CEES VAN CUIJLENBURG

Categorieën: Nieuws