ECK EN WIEL – De ene dag is niet de andere. De kansrijke juniorturnsters Esther Beets en Lynn Verbeek van DOS Sportief zijn daar inmiddels ook achter. In de regionale kwalificatie van Midden-Nederland verspeelden zij door een samenloop van omstandigheden een plaats in de halve finale van het nationale bondskampioenschap. 

De twee komen uit in de derde divisie (landelijke lijn). Een categorie waarin een ongekende concurrentieslag woedt, maar ook sprake is van een overvloedige deelname. Het maken van fouten of niet voldoen aan de eisen tekent zich daarbij meteen af in de rangorde. De gymnasten van DOS Sportief werden er in deze wedstrijd mee geconfronteerd, maar kwamen er ook achter dat de moeilijkheidsfactor van de oefeningen te laag ligt. Esther Beets eindigde als tiende met 41.017 punten, Lynn Verbeek als veertiende met 39.800 punten.


Beiden bezitten wel de capaciteiten om de grenzen te verleggen. De start met oogstrelende vloeroefeningen vormde in dat opzicht een voorbeeld.  Trainster Helma van der Ven hierover: ’’Esther heeft een sterke uitstraling, turnt elegant. Lynn heeft duidelijk progressie gemaakt in haar uitvoering’’. De totalen kwamen uit op 11.400 punten voor Esther en 11.350 punten voor Lynn.


Op sprong waren de cijfers naar verwachting. Het turnen aan de brug was echter teleurstellend. Esther Beets moest aan dit toestel een onverwachte val incasseren met het opbücken. De volle punt aftrek verkleinde op die manier aanzienlijk haar kwalificatiekansen. Met de consequent strenge jurering bleven de scores van haar en ook Lynn Verbeek ruim onder de tien. Het betekende tevens dat de ’’laatste kans’’ op de evenwichtsbalk lag, bepaald niet het onderdeel om in de zenuwenstrijd te excelleren.

Gedachten omzetten

Coach Helma van der Ven: ’’Esther moest van ver komen om haar teleurstelling van brug om te zetten in geloof in eigen kunnen. Ze heeft echt haar best gedaan, helaas was het niet genoeg. Heel erg zuur.’’ Ook Lynn Verbeek turnde niet voldoende op balk om plaatsing voor de districtswedstrijd of het bondskampioenschap af te dwingen. Van der Ven tot slot: ’’Beiden kunnen wel terugkijken op persoonlijke successen. De planning wordt aangepast om te trainen op nieuwe elementen. Bovendien zijn er nog leuke wedstrijden in het vooruitzicht’’.

Bij de senioren in de derde divisie begon Stefanie Pameijer op balk met een sterke oefening.  Op vloer liep zij echter veel aftrek op in de uitvoering, hetgeen begeleidend trainster Manuela van Biesbergen enigszins bevreemde. Op sprong was het beeld gunstiger, maar het missen van een eis aan de brug veroorzaakte een nieuwe terugslag. Het sportieve avontuur eindigde met een totaal van 38.700 punten op de één-en-twintigste plaats.

Jeugdig talentje Nynke van Wijk probeerde in de categorie instap een doorplaatsing te bereiken in de omvangrijke derde divisie. Manuela van Biesbergen hierover: ’’Doel was in de eerste plaatsje om netjes te turnen. Dat heeft ze laten zien. Rekstok leverde 12.133 punten op. De balkoefening verliep wat minder, maar wel met de moeilijke elementen als pluspunt. Op vloer scoorde zij opnieuw ruim boven de twaalf punten en bij sprong bereikte zij zelfs de grens van 13.000 punten. Haar  totaal van 48.433 punten bracht Nynke op de zesde plaats,  nipt onvoldoende om door te stromen.  

Bij foto’s:

  • Esther Beets en Lynn Verbeek – met instapper Nynke van Wijk tussen zich in  – zijn het hier nog optimistisch gestemd.
  • De kwalificatie mag dan wel niet zijn gelukt, er kan bij Esther Beets en Lynn Verbeek altijd wel een lachje af.
  • Stefanie Pameijer van DOS Sportief turnde wisselvallig bij de senioren.

FOTO’S: HELMA VAN DER VEN/MANUELA VAN BIESBERGEN

 

Categorieën: Nieuws