’Het is mijn sport waar ik veel om geef’’ turnen is een bijzondere en unieke sport’’

ECK EN WIEL –  Met Manuela van Biesbergen en Merel de Boer heeft DOS Sportief twee parels uit de eigen opleiding toegevoegd aan technisch leiding van de selectie. Ook twee met een warm kloppend clubhart, super enthousiast en vooral leergierig. De eerste testen in de begeleiding hebben zij met glans doorstaan. Het koppel geeft intussen zelfstandig les op de woensdag.

Bij DOS Sportief voeren Manuela en Merel een lijstje aan van veelbelovend kader. De Eck en Wielse club, die intussen de vleugels uitslaat binnen alle dorpen van de gemeente Buren, vormt al meerdere jaren de bakermat van een opleidingscircuit, waarop menige grote club jaloers kan zijn. Niet alleen binnen de eigen mogelijkheden, maar ook in het aanbieden van kansen met landelijke cursussen en examens. Manuela van Biesbergen en Merel de Boer bekroonden dat recent met het behalen van de volledige KNGU-lesbevoegdheid.

De sportieve carrière van Manuele startte pas op dertienjarige leeftijd. Simpel en eenvoudig met wedstrijden in de laagste divisies. De gretigheid om verder te komen spatte er na enkele maanden letterlijk vanaf, hetgeen zich vertaalde in prachtige resultaten. Zelfs in die mate dat de landelijke niveaus binnen bereik kwamen. Wisseling van de leiding veroorzaakte dat zij even met zichzelf in de knoop raakte. Zij vertelt: ’’Bij DOS ben ik in 2007 begonnen, maar door de ontstane situatie in 2015 overgegaan naar Sport Balans in Culemborg. Ook om meer te kunnen trainen met leeftijdsgenoten. Toch bleef ik er een onprettig gevoel aan overhouden. DOS Sportief was mij eerste club en dat vergeet je niet. Toen kwam Helma (Van der Ven red.) met het idee om les te gaan geven. Geweldig, want nu ben ik helemaal terug’’.

In rap tempo haalde de ervaren Van Biesbergen haar diploma’s binnen. Over de turnsport is zij nog even lyrisch als in de begintijd. ’’Het is mijn sport waar ik veel om geef. Het lesgeven bestaat natuurlijk uit het leren van elementen, maar ik wil ook dat de meiden met plezier bezig zijn’’. Zelf blaakt zij van zelfvertrouwen. Dat hoopt zij over te brengen op de turnsters. ’’Niet alleen maar wat doen, maar ook de wil tonen om beter te worden’’, zo luidt haar parool. 

Aanvoelen

De gedrevenheid bij Merel de Boer is intens en groot. In een eerder stadium kreeg zij van insiders in de turnwereld al de status van superassistente toebedeeld, maar nu is daar de volledige diplomering bijgekomen. Haar verhaal kent een wat andere invalshoek, maar bevat ook veel logica. Merel: ’’Ik doe zelf graag aan dansen. De ervaring daarin kan ik goed gebruiken bij het turnen, want er zijn overeenkomsten op tal van vlakken. Met name bij de elegantie in de gymnastische elementen en het aanvoelen van de bewegingen op muziek. Met een sterke toepassing kun je een sterke oefening neerzetten’’.

Merel de Boer steunt ook op een behoorlijk brok praktische ervaring. ’’Zelf heb ik ook een aantal jaren geturnd en sinds 2009 assisteer ik al bij het lesgeven. Bij  DOS Sportief is de begeleiding erg goed, dus kan ik mijzelf ontwikkelen in het coachen. Turnen is een bijzondere en unieke sport, die niet gemakkelijk is. Bovendien gekoppeld aan discipline en geduld. In het turnen draait het ook om verschillende kwaliteiten: kracht, lenigheid, evenwicht, snelheid, houding, elegantie. Het is in mijn ogen een extra mooie sport, zoals DOS Sportief een mooie club is. Ik ben blij dat ik daarvan deel mag uitmaken met het coachen’’.

Bij foto’s:

  • Zelf zijn Manuela van Biesbergen en Merel de Boer ook nog wel ’’in’’ voor een charmant portret.
  • De minitramp leent zich uitstekend voor de twee vrolijke lesgeefsters.
  • Het trainersduo weet zich uitstekend te presenteren, in dit geval bij de brug ongelijk.
  • Merel de Boer geeft even uitleg bij de balk, terwijl de turnsters goed gemutst luisteren.
  • Manuela van Biesbergen in volle actie met het vangen bij de rekstok.
  • MEREL DE BOER
  • MANUELA VAN BIESBERGEN

FOTO’S: CEES VAN CUIJLENBURG

 

Categorieën: Nieuws