DOS Sportief (eerder DOS en AZSV DOS) is opgericht op 5 april 1954. Een club die gezelligheid paart aan een gezonde sportbeoefening. Een streven dat tot de dag van vandaag bewaard is gebleven. De vereniging geniet landelijke bekendheid, is trots op de specifiek eigen identiteit en slaat de vleugels uit tot in de aangrenzende dorpskernen.

 

De bestaansbron van DOS Sportief laat zich een beetje moeilijk raden. Volgens meerdere lezingen is vanuit een toneelclubje in 1954 de gedachte ontstaan om aan sportbeoefening te gaan doen. Ten huize van een van de oprichters kwam toen een plan op tafel. Er ontstond een wandelclub, maar echt happy waren de initiatiefnemers er niet mee. Met hulp van een centrale figuur in het plaatselijke verenigingsleven – kwam er een oprichtingsvergadering en volgde de geboorte van DOS (Door Oefening Sterk).

Uit die begintijd duiken belangrijke namen uit het dorp op. Bestuurlijk waren er daarna nogal wat wisselingen. Wel kwamen door de toevoeging van meerdere sporten de letters AZSV (Algemene Zaal Sport Vereniging) voor de nam te staan. Ups en downs volgden elkaar bij DOS in ijltempo op. In de latere periode was het vooral te danken aan de stuwende kracht van een bestuurslid en haar gezinsleden dat de club bleef bestaan. Maar ook veel anderen leverden een belangrijk aandeel.

Aan de weg timmeren gebeurde pas toen in de jaren ’80 de gymnastiekleider een basis neerzette voor prestaties. Het was voor even, want met zijn opvolgers liep het anders. Het veranderde toen ruim 32 jaar geleden Cees van Cuijlenburg – nu clubcoach en adviseur bij DOS Sportief – zijn intrede deed als technische man en een nieuwe structuur neerzette. Met bestuurlijke persoonlijkheden op de voorzittersstoel groeide het met moderne en passende naam gesierde DOS Sportief de laatste jaren uit tot een gerenommeerde club. Jürgen Schlegel neemt nu het stokje over om als voorzitter het proces een vervolg te geven.